De waarheid boven tafel

Al jaren testen verantwoordelijke fokkers hun honden door middel van röntgenfoto’s. Dit heeft (nog) niet tot significante verbetering geleid van de afwijkingen aan de rug. Wij willen graag mee helpen om de populatie gezonder te maken dus we gingen op zoek naar betere methoden om dit te kunnen bereiken. Hiervoor hebben we ons testprotocol uitgebreid. Vanaf nu gaan we ook CT scans maken. Deze CT scans zullen worden gemaakt van de gehele rug maar ook van het keel- en neusgebied. Hiermee kunnen we veel beter beoordelen wat er gaande is in de rug en écht een kijkje nemen hoe de wervels in elkaar zitten. Op een röntgenfoto is alleen beoordeling mogelijk van de buitenkant van de wervels. Een vernauwing van het ruggenmerg is niet of slecht zichtbaar. Met een CT scan is dat wel anders. Een CT scan maakt ‘ plakjes’ en vormt hier van een driedimensionaal beeld. Het geeft ons ook de geweldige mogelijkheid om de neusgangen en het keelgebied te beoordelen. Iets wat met een manuele inspectie maar tot zekere hoogte kan.

But we didn’t stop there..

Om ons heen zien we toch af en toe een Franse Bulldog met de aandoening CM/SM. Chiari Malformatie of Syringomyelia. Dit is een pijnlijke aandoening. Het is ook wel bekend als ‘schedel te klein voor de hersenen’. Het verontrust ons dat we deze aandoening af en toe tegenkomen en wij vinden het onverantwoordelijk om hier niets mee te doen. Er zullen dus ook MRI scans gemaakt worden van het hoofd. Dit is de enige manier om CM/SM vast te kunnen stellen.

Met deze (prijzige!) onderzoeken is ons testprotocol enorm uitgebreid! Lees meer over het hoe en waarom van de CT of MRI scan op onze pagina Gezondheidsonderzoeken.

Uiteraard komen ook de resultaten van deze onderzoeken weer openbaar op onze website te staan.

3 antwoorden
  1. stefan
    stefan zegt:

    Toch vreemd allemaal, volgens mij Is het tijd om te gaan kruisen, dit Is de enige manier om de problemen die de fokkers hebben veroorzaakt er uit te kunnen fokken.

    Dat noem ik de waarheid boven tafel.

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] we recentelijk ons onderzoeksprotocol uitgebreid hebben met een CT en MRI scan was Yara ook nog eens aan de beurt. Zij had alle andere onderzoeken al ondergaan en voor haar stond […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *