Gastgezin worden

Wij vinden het belangrijk dat onze honden veel individuele aandacht krijgen. De tijd die we 1 op 1 doorbrengen versterkt onze band en is ook goed voor de mentale gezondheid van de hond. We willen onze honden in huis houden, op onze bank en niet in benches of kennels. Dit betekent dat we op zoek moeten naar een andere oplossing. Tenslotte kunnen we niet alle veelbelovende pups zelf houden. Dit heeft ons doen besluiten om een gastgezin te zoeken voor een toekomstige pup, een teefje.

Wat betekent het om gastgezin te zijn ?

De verwachtingen die we hebben van nieuwe puppy eigenaren zijn hoog. Heel hoog. De verwachtingen die we hebben van een gastgezin zijn nog hoger. Niet elk huisje komt hiervoor in aanmerking.

Het betekent dat het gastgezin een gratis pup krijgt, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo bepalen wij welke pup u krijgt en blijft de hond gedurende een bepaalde periode ons juridisch eigendom. Meestal zal het gaan om teefjes, maar in bepaalde gevallen ook wel om reutjes, waar andere regels voor gelden. Na een van tevoren afgesproken periode wordt de hond in uw eigendom overgedragen.

Wat zijn de kosten?

Alle kosten met betrekking tot het fokken zijn voor onze rekening. Kosten met betrekking tot de eigen gezondheid van de hond, zoals inentingen, dierenartsconsulten, voeding etc. zijn voor uw rekening. In het geval van een teefje, komt zij enkele weken voor de bevalling weer tijdelijk bij ons wonen en wanneer de pups het nest mogen verlaten, gaat zij weer terug naar u.

Wat zijn de voorwaarden?

Niet iedereen komt in aanmerking voor deze regeling. Wij verwachten van u dat u een gezonde en stabiele basis biedt, zodat onze gezamenlijke pup op de juiste manier kan opgroeien. We zoeken een gastgezin wat op redelijke afstand van ons woont. Veel belangrijker nog is dat wij onderling een goede verstandhouding krijgen, want het is niet niks. Ook voor de hond zelf is het prettig als het contact goed is en als u in de gelegenheid bent om ons regelmatig met hond een bezoekje te brengen, zodat de hond zich bij ons thuis blijft voelen. De hond zal enkele weken voor de bevalling bij ons terug in huis komen. Logischerwijs mogen alle leden van het gastgezin altijd langskomen, het gastgezin mag zo betrokken zijn bij het gehele proces als zij zelf willen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aanwezig te zijn bij de echo en de bevalling en ook zouden we het heel leuk vinden om samen soms iets te ondernemen met moeders en haar kinderen. Uiteraard werken we met een contract dat door beide partijen zal worden ondertekend. Ons doel is niet om zoveel mogelijk te vermeerderen, integendeel. De wijze waarop wij onze fokdieren selecteren, betekent dat we te maken krijgt met dieren waar we niet mee fokken en aangezien we deze dieren in principe niet herplaatsen, zijn we zelf beperkt in onze mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen?

Het voordeel is dat u onze eerste nestkeuze krijgt, waarmee u zich in een zeer bevoorrechte positie bevindt. We doen dit alleen met de honden die we het liefst zelf hadden willen houden. Uiteraard hebben wij altijd zelf de eerste nestkeuze, dus zo omzeilt u de enorme wachtlijst. U bespaart zich de aanschafkosten en de hond wordt te zijner tijd, wanneer hij of zij oud genoeg is, op onze kosten volledig medisch gekeurd. Wanneer de hond naar onze mening niet geschikt is om mee te fokken, kunnen we hem of haar in uw eigendom overdragen tegen een verlaagd bedrag wat we van tevoren contractueel zullen vastleggen.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn ook nadelen. Het fokken houdt altijd een zeker risico in, daar dient u zich van bewust te zijn. Uiteraard handelen wij altijd met de grootst mogelijke zorg, maar er kan altijd iets misgaan. Een ander nadeel is dat de hond ongeveer 3 maanden niet thuis bij het gastgezin woont wanneer ze drachtig is en pups heeft.

Uiteraard sluiten we ongeschikte dieren uit voor de fok, maar wanneer bijvoorbeeld blijkt dat een hond drager is van een erfelijke aandoening, kun je dat eenvoudig ‘wegfokken’ door te kruisen met een vrije hond. Je moet het alleen wél testen, anders is het Russische Roulette. Ook bij deze constructie is het niet de bedoeling om ergens een slaatje uit te slaan; het belang van de hond en het ras staan voorop.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over bovenstaande mogelijkheden? Stuur dan een bericht via ons contactformulier waarin u zich uitgebreid voorstelt, uw motivatie en wat u ervan verwacht. Wellicht nodigen wij u uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.