Gezondheidsonderzoeken

Wij hechten veel waarde aan uitgebreide gezondheidsonderzoeken. Elke hond waarmee wij voornemens zijn om een nest te fokken zal deze gezondheidsonderzoeken ondergaan.

Wij vinden het erg belangrijk dat er meer openheid komt over onderzoeken en testresultaten, vandaar dat wij alle uitslagen van de gezondheidsonderzoeken op onze website vermelden op de persoonlijke pagina van de hond.

Tijdens het delen hiervan is opgevallen dat niet veel mensen goed een uitslag kunnen interpreteren, of dat het onduidelijk is waarom er op een bepaalde afwijking getest is. Op deze pagina word uitgelegd welke gezondheidsonderzoeken wij uitvoeren, waarom we deze uitvoeren en hoe je de uitslag kunt ‘lezen’.

Het is belangrijk dat als je op zoek bent naar een Franse Bulldog pup, je goed op de hoogte bent van wat verschillende uitslagen betekenen. Ook is het belangrijk dat je op de hoogte bent welke ziektes er bij de Franse Bulldog voorkomen. Hiervoor kunt u deze pagina raadplegen.

Helaas is er vanuit de Raad van Beheer geen enkele verplichting op gezondheidsonderzoeken bij de Franse Bulldog. Je kunt letterlijk 2 ongeteste honden bij elkaar zetten en stambomen krijgen voor de pups.

Vanuit de rasverenigingen is wel íets verplicht, maar dat stelt ook niet zo veel voor. Dit bestaat uit een onderzoek op patella luxatie, het hart word beluisterd en de ademhaling van de hond word beoordeeld na een wandeling van 500 meter waar de hond 5 minuten over mag doen.

Dit vinden wij lang niet voldoende! Vandaar dat wij zelf onze eigen weg ingeslagen zijn. We zullen er alles aan doen om een gezonde Franse Bulldog te fokken. Alle onderzoeken doen wij dus op vrijwillige basis, helaas is geen enkele hiervan verplicht. Op de tabbladen hieronder kun je elk onderzoek afzonderlijk bekijken en lees je waarom wij voor dit onderzoek gekozen hebben.


Lichamelijk onderzoek

Bij gebrek aan een goed onafhankelijk document om het lichamelijke onderzoek vast te leggen heb ik er zelf een protocol voor gemaakt.

Rechts staat een lege versie, met de pijltjes kun je door de pagina’s kijken. Hij is ook voor iedereen te downloaden op de pagina Documenten en Links.

Het onderzoeksprotocol is gebaseerd op veelvoorkomende aandoeningen waar geen officiële test voor is, of dit onderzoek is voldoende om vast te stellen of er afwijkingen gevonden zijn.

Er word naar verschillende punten gekeken.

Ademhaling: Het type ademhaling word genoteerd, en ook of er een bijgeruis aanwezig is wat een indicatie kan zijn voor een minder goede ademhaling. De neusgaten worden ook beoordeeld.

Huid en vacht: De vacht kan een indicatie zijn of er allergieën aanwezig zijn. Er word gekeken of de vacht niet verkleurd is, of er geen kale plekken ontstaan zijn en of er geen tussenteenontstekingen aanwezig zijn. Ook willen de gezichtsplooien nog wel eens ontsteken of smetten.

Gehoorgang: Door de kopvorm komt er bij de Franse Bulldog wel eens een vernauwde gehoorgang voor. Dat kan een oorontsteking tot gevolg hebben.

Ogen: Lees ook het tabblad ‘Oogafwijkingen‘, de traanproductie word gemeten, door de korte snuit kunnen de traanbuizen verkeerd aangelegd worden. Er word gecontroleerd op een cherry eye en het hoornvlies word beoordeeld. Als er geen ECVO oogonderzoek uitgevoerd word word er ook gekeken naar entropion, ectropion en distichiasis.

Kniegewricht: Patella Luxatie komt bij de Franse Bulldog voor. Het is belangrijk om dit goed gedocumenteerd te hebben.

Heupgewricht: Een luxerend heupgewricht kan een indicatie zijn voor HD en voor ondiepe heupkommen. Naast deze controle word er een officieel HD onderzoek uitgevoerd, lees er meer over in het tabblad ‘HD-onderzoek’.

Staart: Door de korte, geknikte staart komt het wel eens voor dat de staart ingroeit. Dit is zeer pijnlijk.

Keelinspectie: Een belangrijk deel van dit protocol is de keelinspectie. Deze word onder narcose uitgevoerd. Er word gekeken of er een te lang of te dik zacht gehemelte bij de hond aanwezig is, of de amandelen normaal van vorm zijn en of het strottenhoofd niet afwijkt. De diameter van de luchtpijp word gemeten met behulp van een röntgenfoto. Dit zijn allemaal aanwijzingen voor het BOS-syndroom.

Ruginspectie: Van de gehele wervelkolom worden er röntgenfoto’s gemaakt. Hier word gelet op vervormingen van ruggenwervels (hemivertebrae), aanwezigheid van spondylose en calcificatie van de tussenwervelschijven.