Langere neus – Probleem opgelost?

Helaas is er op deze vraag geen eenduidig antwoord.

De neuslengte in de Franse Bulldog is puur esthetisch. De lengte van de neus wordt grotendeels bepaald voor de werking van vraag en aanbod. Fokkers fokken veelal alleen waar de koper naar op zoek is. Tenslotte willen ze ook graag de pups een nieuw huis geven. Wanneer de hond door de uiterlijke kenmerken een verhoogde kans heeft op afwijkingen, moet toch voor elke hondenliefhebber duidelijk zijn dat dit niet de bedoeling kan zijn.

Het Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) kan door zorgvuldige selectie van de ouderdieren worden voorkomen. Een korte neus is niet alléén de veroorzaker van ademhalingsproblemen. De oorzaak van ademhalingsproblemen begint dieper in de keel, niet zichtbaar van buitenaf. Zelfs neuslengte of de grootte van de neusgaten zegt helaas niet altijd iets. Desondanks, moet er wel geselecteerd worden op ruime neusgaten en een duidelijke neus en profil, want het heeft wel degelijk samenhang met de rest van de problemen.

Als er een CT-scan gemaakt word van een Franse Bulldog, zien we dat er net zo veel weefsel in het bek- en neusgebied zit als bij een normaalsnuitige hond! Al dit weefsel is als het ware samengedrukt als een accordeon, het moet tenslotte ergens heen.. Het gehemelte word hierdoor te lang, de tanden en kaken zijn niet goed aangepast op de korte kopvorm. Ook de tong en neusholten zijn niet aangepast. Dit heeft erg veel invloed op de ademhaling, wat zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven.


CT lang en kortneus

2 CT scans. Links een herderachtige, rechts een mopshond.


Het eerste symptoom is geluid maken bij ademhaling. Helaas betekent dat niet automatisch dat honden die geen geluid maken bij de ademhaling geen ademhalingsproblemen kunnen hebben

Sommige fokkers hebben de proef op de som genomen. Ze hebben de teruggelegen neus teruggefokt naar een uitgesproken neuslengte en wijd open neusgaten. Zij merkten direct verschil!

Een onderzoek uitgevoerd door Dogs Trust (een Engelse welzijnsorganisatie voor honden) en het UFAW heeft plaatsgevonden bij 850 honden van wel 100 rassen. De uitslagen hiervan zijn gepubliceerd in het blad ‘PLOS ONE’. De onderzoekers ondervonden dat als de snuitlengte korter word, het risico op BOS-syndroom hoger word. Tot wel 90% in de honden met extreem platte snuiten. Het BOS-syndroom werd alleen gezien bij honden waarbij de snuitlengte minder als de helft van de schedellengte was. Obesitas en een dikkere nek waren ook factoren die het risico op ademhalingsproblemen vergrootten.

Maar wie bepaalt nou wat een lange neus bij de Franse Bulldog is? Hoe kort of lang zou de neus moeten zijn? De hele anatomie speelt hierin een rol. het is belangrijk dat overige organen zich nog goed kunnen ontwikkelen. In een korte nek worden organen samengedrukt, ook maakt dat de luchtpijp vanzelfsprekend al minder lang.

De nek zorgt voor balans van het hoofd. Deze nek kan alleen goed functioneren als hij vrij beweegbaar is. Over het algemeen is de Franse Bulldog erg log. Hij heeft een korte nek, die hij amper kan bewegen. Het hoofd en de nek worden als het ware 1, zo kort en dik is de nek. Deze honden kunnen niet vrij bewegen, wat natuurlijk een last is.

Fokkers moeten zorgdragen voor een volledig geopende luchtpijp en een normale slokdarm, voldoende breedte in de keelholte en in het strottenhoofd. Het gehemelte moet vrij zijn van overtollig zacht weefsel. De tong moet niet te lang en te dik zijn, en de neusgaten moeten ruim zijn, zonder taps toe te lopen aan de binnenkant.

Alleen naar de lengte van de neus kijken betekent niet dat de rest van deze elementen ook in orde zijn.

Het moge duidelijk zijn dat een wipneus met nauwe neusgaten en een zeer korte brede hals zo veel mogelijk vermeden moeten worden.

Het is een lastig onderwerp. Het kan verwarrend zijn, en veelbesproken is het zeker. De toekomst van het ras de Franse Bulldog ligt in de handen van fokkers, keurmeesters, rasverenigingen en dierenartsen. Laten we deze niet weggooien. Een Franse Bulldog moet een kortneuzige hond zijn, maar tegelijk energiek en veerkrachtig. Een neus is een erg belangrijk zintuig, en het moet als zodanig worden herkend als de hond van de zijkant uitgetekend word.

Pupkopers hebben dus de macht om het tij te keren. Vraag bij het bezoek aan een fokker wat ze doen om de gezondheid van het ras te verbeteren. Vraag wat de fokker doet om te controleren dat de fokdieren absoluut fokgeschikt zijn. Alleen als er meer aandacht voor dit probleem is kan het worden opgelost! Het is moeilijk voor te stellen hoe een benauwde Franse Bulldog zich moet voelen. Ze moeten letterlijk vechten voor iedere ademteug..

Tegenwoordig zijn er een flink aantal Franse Bulldog fokkers die roepen dat zij op een langere neus of een atletisch lichaam fokken. Één blik op de honden  waarmee ze fokken vertelt je vaak de waarheid..

Gelukkig word de vraag naar een gezonde Franse Bulldog steeds groter. Ik hoop dan ook dat veel fokkers het nut gaan inzien van gezondheidsonderzoeken en het delen van informatie!

Nasen_Loops_Rick