Lily & … ?

Daar is hij dan, toen ik deze reu per ongeluk tegen kwam was het voor mij vrij snel duidelijk: hij moet het gaan worden voor Lily! Al eerder heb ik hier gedeeld dat Lily uitgebreid onderzocht is met prachtige resultaten.

Deze mooie verschijning heet Käpt’n, stamboomnaam Kaepten of Saxonys Countrylove. Hij woont in Duitsland en is bijna net zo uitgebreid getest als Lily, met net zulke prachtige resultaten. Hij heeft een rug vrij van afwijkingen, een lange staart, prima heupen, goede ellebogen, fijne DNA resultaten, ogen vrij van afwijkingen en nog veel meer. Hij heeft een heerlijk rustig karakter, wat de spring-in-het-veld Lily goed compenseert. De onderzoeksresultaten en zijn verdere gegevens zal ik hieronder opsommen.

Käpt’n is vrij onverwant aan Lily, wat een groot streven is bij de zoektocht naar een partner. Om volledig transparant te zijn: Wel is hij nog aan de jonge kant, dat was mijn enige twijfelpuntje over deze combinatie. Käpt’n zal rond de 1,5 jaar oud zijn wanneer we deze combinatie waar gaan maken. Gezien Lily haar leeftijd (5 jaar) kunnen we ook niet heel lang meer wachten tot een eerste nestje en heb ik besloten dat dit nadeel niet opweegt tegen de andere voordelen die deze combinatie kan bieden. Daarover schrijf ik hier onder meer.

De stamboom van de pups komt er als volgt uit te zien, klik op de afbeelding voor een vergrote versie:

Het bijzondere aan deze combinatie is dat zowel Lily als Käpt’n beiden CDDY drager zijn. Normaal gesproken zou je denken dat je juist twee dragers wil vermijden maar 97% van de Franse Bulldogs zijn drager/dubbeldrager van deze aandoening. Het werkt dus helaas niet zo simpel als vermijden. Twee dragers vinden is al een groot geluk. Hier onder wat uitleg over wat de test voor CDDY precies inhoudt.

Met deze combinatie is er statistisch gezien 25% kans op dubbeldragers, 50% kans op dragers en 25% kans op vrije pups. Skeletafwijkingen is een probleem wat meerdere factoren beslaat maar met deze combinatie hopen we het aandeel vrije pups steeds groter te kunnen maken. Best bijzonder als je het mij vraagt!

Dit is genetisch gezien niet het enige bijzondere.. Käpt’n is DVL2 drager en Lily is dit ook!
Het DVL2 gen, oftewel Robinow-like-syndroom, is deels verantwoordelijk voor verschillende factoren. Één DVL2 drager vinden is al vrij zeldzaam binnen de Franse Bulldog populatie, laat staan 2 die ook op andere vlakken zo goed matchen. Zie hieronder een korte uitleg over DVL2.

DVL2

De factoren waar DVL2 een rol in speelt zijn skeletafwijkingen, waaronder afwijkende rugwervels (hemivertebrae), korte ledematen en knikstaarten, een brachycefaal uiterlijk en hartafwijkingen. Er zijn zeer waarschijnlijk veel meer, nog onontdekte, varianten die ook in meer of mindere mate een rol spelen.  Voorlopige onderzoeken wijzen sterk naar een connectie tussen DVL2 en brachycefalie (de korte schedelvorm en platte neus) en een verlengd zacht gehemelte wat leidt tot ademhalingsproblemen. Tot op heden zijn er 120 röntgenfoto’s van de wervelkolom gemaakt bij honden die 1 kopie van het DVL2 gen dragen, allemaal met perfecte uitslagen. Een drager (1 kopie) of vrije DVL2-hond zal niet het Robinow-achtige syndroom vertonen en zal vrij zijn van hemivertebrae. Een van de belangrijkste dingen over het DVL2 gen is dat deze recessief werkt. Een hond moet dus twee exemplaren bij zich hebben om de effecten van de mutatie te uiten. Het DVL2 gen heeft echter een onvolledige penetrantie, wat betekent dat er soms 2 kopieën aanwezig kunnen zijn in een hond, maar dat de effecten van de mutatie niet aanwezig zijn, de wervelkolom heeft bijvoorbeeld geen hemivertebrae. Actievere selectie naar DVL2 vrije honden leidt tot minder skeletafwijkingen en ademhalingsproblemen. Zie ook de infographic hier onder, deze is klikbaar voor een groter formaat.

Net als bij CDDY hebben we bij DVL2 statistisch gezien 25% kans op dubbeldragers, 50% kans op dragers en 25% kans op vrije pups!

 

Ook de CFR van beiden is dik in orde. De CFR van Käpt’n is 0,5 en Lily haar CFR is zelfs hoger dan 0,5.
Met deze combinatie maken we dus hopelijk een flinke stap in niet alleen een prachtig, sportief en gezond uiterlijk maar door ook genetisch de volgende generatie een stukje gezonder te maken.

De verwachte kleuren uit deze combinatie zijn fawn/bluefawn met en zonder masker en cream/bluecream. Wellicht worden er ook bonte pups geboren in de genoemde kleuren. De pups kunnen lange staarten hebben, maar het kan ook dat er wat kortere staarten uit voortkomen.

De wachtlijst is vanaf nu ook geopend voor deze geplande combinatie. Als alles goed mag gaan hopen we op pups in het komende voorjaar. Ervaring leert dat de mailbox ontploft wanneer de wachtlijst geopend is. Het kan even duren voor er een reactie terug komt op de berichten. We springen hier zorgvuldig mee om en dat kost even tijd. Een aanvraag betekent niet automatisch een plaatsing op de wachtlijst. Heb je in het verleden een mail gestuurd toen de wachtlijst gesloten was? Deze mails zijn niet in behandeling genomen, verstuur dan nogmaals een bericht.

 

Hier onder zijn nog enkele foto’s vinden van de prachtige Käpt’n. We kijken erg verwachtingsvol uit naar deze combinatie!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *