Patella Luxatie onderzoek
Vanaf 1 augustus 2016 (gisteren dus) administreert de Raad van Beheer de Patella Luxatie onderzoeken. Dit betekent dat je hiervan ook een officieel certificaat ontvangt met het resultaat en de onderzoeken volgens een bepaald protocol moeten worden uitgevoerd bij een specialist.
Om maar direct spijkers met koppen te slaan zijn Yara en ik vanmorgen afgereisd naar de Specialistenkliniek Binnenhof in het kleine plaatsje Almkerk om haar (nogmaals) te laten onderzoeken om Patella Luxatie. Als er een officieel protocol is om een aandoening te laten testen vind ik het prettig om deze ook te volgen. Zo kan er nergens verwarring ontstaan over de uitslag en dan staat deze ook niet ter discussie.
Patella Luxatie is een aandoening aan de knie, of beter gezegd de knieschijf. De knieschijf schiet dan uit de daarvoor bestemde groef. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de hond. Patella Luxatie komt veel voor bij de Franse Bulldog. Op deze pagina lees je er meer over, onder het kopje ‘Patella Luxatie’.
Voor het onderzoek moest Yara een stukje op en neer lopen voor de arts. Zij bekeek het gangwerk van Yara. Daarna werd ze op de behandeltafel verder onderzocht. Het onderzoek gebeurt zonder verdoving. De arts controleert of ze de patella’s (knieschijven) van Yara kan verplaatsen of zelf uit de groef kan drukken. Ook controleert de arts of er niets zeer doet in de beweging van het kniegewricht. Daarna moest Yara op haar zij liggen. De arts controleerde hier weer hetzelfde.
De uitslag van het onderzoek kan ingedeeld worden in de volgende gradaties:
Patella luxatie vrij (vast):
De knieschijf is met nauwkeurig onderzoek bij de ontspannen hond niet uit de groeve van het dijbeen te verplaatsen.
Patella luxatie vrij (flexibel):
De knieschijf is makkelijk te verschuiven in zijwaartse richting tot op de rand van de groeve, maar er niet overheen.
Patella luxatie Graad 1:
Alleen bij zijwaartse druk op de patella is deze te verplaatsen (naar binnen en/of naar buiten) uit de groeve en keert, na loslaten, spontaan direct terug in de groeve.
Patella luxatie Graad 2:
De patella luxeert spontaan uit de groeve naar binnen en/of naar buiten en keert ook weer spontaan terug in de groeve door draaien aan het onderbeen.
Patella luxatie Graad 3:
De patella ligt permanent (blijvend) buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, maar is manueel terug te plaatsen in de groeve.
Patella luxatie Graad 4:
De patella ligt permanent buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, en is niet manueel terug te plaatsen in de groeve. Graad 4 wordt ook gegeven aan honden die voorafgaande aan het onderzoek aan patella luxatie zijn geopereerd.
Nadat de bezwaartermijn is verstreken, zullen de onderzoeksresultaten ook gepubliceerd worden op de website van de Raad van Beheer.
Na het onderzoek is de uitslag direct bekend. Yara is nu officieel Vrij van Patella Luxatie.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!