6 maanden

6 maanden. Zo lang is het geleden morgen dat Yara laatst loops was. 184 dagen om precies te zijn.

Maar we tellen verder helemaal niet af..!

In augustus is Yara 2 jaar geworden. Dit zal haar derde loopsheid worden. Tussen de eerste en tweede loopsheid zat 8 maanden maar dit hoeft niet te betekenen dat het dit keer weer 8 maanden duurt. Het kan 6 maanden duren, maar ook makkelijk 10 of 11 maanden. Het is afwachten wat Yara voor ons in petto heeft en vooral wanneer het gaat gebeuren!

Het is duidelijk dat er bij Yara al wel wat dingen gaande zijn. Haar vulva is al een aantal weken langzaam aan het zwellen en ze begint lekker te ruiken voor de reuen die in de buurt wonen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat er snel iets te gebeuren staat. Deze fase kan ook nog maanden aanhouden. Voor de eerste en tweede loopsheid zich aandienden heeft deze fase ook een maand of 2-3 geduurd.
Als het dan eindelijk zo ver is betekent het niet dat ze direct gedekt kan worden, haar lichaam is nog niet klaar voor een dekking. Wanneer Yara begint te vloeien maken haar eierstokken meer oestrogeen aan, dat is een hormoon. Oestrogeen zorgt ervoor dat haar lichaam zich kan voorbereiden om eicellen aan te maken. De structuur van de cellen aan binnenkant van haar vulva verandert, dit om haar lichaam voor te bereiden op een dekking. Wanneer de loopsheid vordert gaan haar progesteronwaarden stijgen, de oestrogeenwaaren dalen juist weer. Progesteron is een hormoon wat nodig is voor de rijping van de eicellen en gedurende de gehele dracht zal er veel progesteron aangemaakt worden.

De hoeveelheid progesteron valt te meten met behulp van een bloedtest. Op deze wijze kunnen we zien hoe ver Yara ongeveer van de eisprong verwijderd is en of deze geweest is. Meestal is de eisprong op dag 9-10 van de loopsheid maar ook uitschieters eerder en later zijn heel goed mogelijk. Wanneer we zien aan de progesteronwaarde dat de eisprong waarschijnlijk geweest is duurt het nog ruwweg 2 dagen voordat de eitjes rijp zijn en klaar voor bevruchting. Dit geeft ons de tijd om naar Zwitserland (waar Miro woont) te rijden voor de dekking. Er zal dagelijks of om de dag bloed afgenomen worden zodat we het goed in de gaten kunnen houden.

Mooi he, hoe het lichaam dat allemaal zelf regelt?

We wachten vol spanning af wanneer het zo ver is, en met ons nog  veel geweldige mensen op de wachtlijst!

Zodra Yara loops wordt zal ik het natuurlijk direct laten weten. Degenen op de wachtlijst krijgen van mij bericht en ik zal het op de website ook melden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *