Alle uitslagen openbaar

Naast de andere gezondheidsonderzoeken heeft Yara ook ‘officiële Raad van Beheer onderzoeken’ ondergaan. Maar wat houden deze nou precies in?

De Raad van Beheer is in Nederland de organisatie die de FCI stambomen uit geeft, naast nog wat andere zaken. Ook hebben zij verschillende testprotocollen ontwikkeld voor verschillende aandoeningen. Helaas voor nog lang niet alles, maar er zijn protocollen ontwikkeld voor onder andere Heupdysplasie, Elleboogdysplasie en een oogonderzoek. Deze onderzoeken zijn gestandaardiseerd, er is dus geen ruimte voor eigen interpretatie of het kan niet worden vergoelijkt met ‘voor een Franse Bulldog zijn de heupen heel goed’. Alle honden worden op dezelfde manier beoordeeld, ongeacht het ras. Er komt bij HD en ED een beoordelingspanel aan te pas van 3 specialistische dierenartsen. Deze zijn geheim, om alle schijn van partijdigheid te voorkomen en de röntgenfoto’s voor het beoordelen moeten aan strenge eisen voldoen.

Het oogonderzoek gaat iets anders in zijn werk. Daar komt 1 dierenarts aan te pas. Dit oogonderzoek gebeurt volgens de procedures van de ECVO. ECVO staat voor European College of Veterinarian Ophthalmologists. Ook voor dit onderzoek zijn er speciale dierenartsen die deze onderzoeken mogen uitvoeren. Deze volgen allemaal hetzelfde protocol.

Wil je meer weten over de onderzoeken, hoe het in zijn werking gaat en waarom we deze uitvoeren? Kijk dan hier. Voor verschillende onderzoeken heeft de Raad van Beheer geen testprotocol, deze hebben wij zelf in het leven geroepen. Wij vinden het belangrijk dat als er aanwijzingen zijn voor een bepaalde test dat deze getest wordt. En dan natuurlijk het liefst zo objectief mogelijk! Voor de Franse Bulldog zijn geen van deze onderzoeken verplicht, hopelijk komt daar in de toekomst verandering in want sommige aandoeningen komen wel degelijk bij de Franse Bulldog voor!

Op de website van de Raad van Beheer zijn deze officiële testresultaten ook openbaar in te zien. Hier staan die van Yara. Het duurt een aantal weken na de beoordeling voordat ze online staan maar nu is alles compleet. Scroll naar beneden naar ‘Gezondheidsonderzoeken’ daar kun je op de onderzoeken klikken om uitgebreide informatie te zien. Als je bovenin deze pagina klikt op ‘Generaties & gezondheid online’ kun je elke hond en de resultaten opzoeken aan de hand van de stamboomnaam.

Op de stamboom van Yara haar pups zal de HD uitslag ook vermeld worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *