Dag 42

Dracht
0%

We zitten op 2/3e van de dracht. Nog 3 weken te gaan tot de bevalling. De pups zijn weer flink gegroeid. Vorige week waren ze rond de 3 centimeter. Nu zijn ze ongeveer 4,5 centimeter en ze wegen ongeveer 6 gram.

De nieren zijn nu werkzaam. Hierdoor zijn de ogen nu gesloten. Het oor is gevormd en zelfs de neus is af! Vanaf de geboorte zal de reuk het belangrijkste zintuig zijn voor de pups. Ze worden geboren met de ogen en gehoorgangen gesloten. Ze vinden hun moeder en broertjes en zusjes op hun reuk. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden.
Het skelet gaat nu verstevigen. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet.  Ze zijn voor hun voeding afhankelijk van de placenta en de longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Yara is nog steeds vrij lui. Af en toe spelen zij en Lucy nog samen maar dat is een flink stuk minder als normaal. Nog steeds verliest ze af en toe slijm, wat taaier lijkt te worden.

Vanaf nu gaat Yara haar menu veranderen. Tot nu toe is er nog niet veel veranderd, ze heeft alleen wat minder lever gekregen omdat hier vitamine A in zit. Dit kan in het begin van de dracht zorgen voor afstoting van de vruchtjes. Nu draait dat compleet om. Ze krijgt lekker veel lever, vette vis, eieren en een klein beetje zuivel. Het aandeel vleesbot gaat omlaag. Ook krijgt Yara er nu koolhydraten bij in de vorm van zilvervliesrijst, gekookte (zoete) aardappel en havermout. Daarbij gaan we de hoeveelheid langzaam opschroeven en verdelen over meerdere voermomenten op een dag.

Yara is deze week ook weer gemeten en gewogen:

GewichtOmvang laatste ribOmvang voor achterpoten
Dag 011 kg48,3 cm42 cm
Dag 711,3 kg48,6 cm42,5 cm
Dag 1411,4 kg48 cm43 cm
Dag 2111,3 kg48,5 cm43,5 cm
Dag 2811,1 kg48,5 cm44.3 cm
Dag 3511,3 kg50,5 cm45,5 cm
Dag 4211,4 kg53 cm47 cm

Hoe krijgt ze het toch voor elkaar. Weer maar 100 gram aangekomen! En toch komen er centimeters bij.

Als Yara voor me loopt tijdens de wandeling is duidelijk te zien dat haar ribbenkast breder geworden is. Ze begint zelfs een beetje te waggelen! Ze krijgt ook echt een beetje een hangbuikje nu.

Week 1

Week 2

Week 3

Week 4

Week 5

Week 6

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *