De onderzoeken van Teun

Nu Teun ruim 20 maanden oud is werd het tijd voor zijn gezondheidsonderzoeken. Teun is een atletische, sterke reu en hij zou goed bij kunnen dragen aan de populatie. Omdat ons testprotocol zo omvangrijk is waren niet alle specialisten tegelijkertijd aanwezig voor de uitvoering en werden de lichamelijke onderzoeken over twee bezoeken uitgespreid. Op 21 november was het tijd voor de grootste portie.

Teun werd lichamelijk onderzocht en ging onder narcose. Er werd een keelinspectie uitgevoerd voordat hij geïntubeerd werd en daarna gingen we door naar de röntgenkamer. Hier werden foto’s gemaakt van schedel, luchtpijp, nek- en rugwervels, heupen en ellebogen. Hierna was het tijd voor de CT scan, Teun zijn hele lichaam is gescand. Op een CT scan kun je goed bot en andere harde structuren in het lichaam zien, zoals de werkelijke grootte van de neusgaten achter de neusvleugels tot in de keel of de ruggewervels in 3D. Er zijn geen opmerkingen gevonden. Er werd ook nog een MRI scan gemaakt van zijn hoofd. Op een MRI scan kun je beter zacht weefsel zien. We maken een CT scan om te controleren op Syringomyelie en Chiari Malformatie, een aandoening waarbij de schedel te klein is voor de hersenen. Maar ook kunnen we het zachte gehemelte goed op beeld krijgen en beoordelen, dit gaat makkelijker dan met een visuele keelinspectie.
Toen werd het tijd voor Teun om wakker te worden, het volgende onderdeel stond alweer op het programma! Tijd voor het ECVO oogonderzoek. Teun vond het gestaar in zijn ogen niet heel gezellig maar gelukkig kon de oogarts alsnog een mooie beoordeling maken. Ook zijn ogen waren vrij van afwijkingen!

Het tweede deel van de onderzoeken werd verricht op 29 november.
Op deze dag stonden een hartecho bij de cardioloog en de officiele Patella Luxatie screening bij de orthopeed op het programma. Voor de hartecho moet Teun even op zijn zij liggen op een speciale tafel, ondertussen bekijkt de cardioloog met het echo apparaat zijn hart, hartwanden, -kleppen, en -kamers. Ook hier waren geen afwijkingen zichtbaar. De Patella Luxatie screening had dezelfde uitkomst, vrij van afwijkingen!

Al Teun zijn onderzoeksresultaten en beelden zijn in te zien op zijn pagina, hieronder staan de uitslagen nog eens opgesomd. De meeste uitslagen staan er al, sommigen zullen in de komende dagen toegevoegd worden.

 • Uitslagen Gezondheidsonderzoeken

  Hartecho met doppler: Geen afwijkingen
  ECVO oogonderzoek: Geen afwijkingen
  Heupdysplasie: HD C
  PennHip: 0.60/0.54
  Elleboogdysplasie: Vrij 0/0
  Patella Luxatie: Vrij 0/0

 • DNA

  Degeneratieve Myelopathie: Vrij
  Cystinurie Type 3: Drager
  HC-HSF4 Erfelijke Cataract: Vrij
  CMR1 Canine Multifocal Retinopathy 1: Vrij
  HUU Hyperuricosuria: Vrij
  MH Maligne Hyperthermie: Vrij
  cord1-PRA: Drager

 • Kleurgenetica

  E Locus: Em/Em
  K Locus: Kbr/Ky
  A Locus: Ay/Ay
  S Locus: S/Sp
  D Locus: D/D

 • Lichamelijk onderzoek

  Staart: Pijlstaart, niet ingegroeid
  Neusgaten: Ruim
  Bijgeruis: Geen
  Keelinspectie:

  Te lang zacht gehemelte: Zeer gering
  Te dik zacht gehemelte: Nee
  Vergrote amandelen: Nee
  Te smalle luchtpijp: Nee
  Doorsnede luchtpijp: 15 millimeter
  Strottenhoofd: Normaal

  Hemivertebrae: Vrij
  Spondylose: Nee
  Verbening tussenwervelschijven: Nee
  Chiari Malformatie/Syringomyelie: Volgt

Al met al een prachtige cijferlijst! We zijn dan ook ontzettend trots op Teun en zijn baasjes dat ze al deze testen hebben laten uitvoeren. Dit betekent dat hij beschikbaar gesteld zal gaan worden als dekreu. Teun zal zeer spaarzaam beschikbaar zijn voor uitgebreid onderzochte teefjes.

Teun is niet in ons bezit, mocht je interesse hebben in Teun mail ons dan via info@hawbucks.nl. Dan zorgen wij dat de juiste informatie bij de eigenaren terecht komt.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *