De uitslagen
Ga er maar even voor zitten, pak een kop thee. Dit wordt een lange post! Alle foto’s zijn klikbaar en te bekijken op groot formaat.
Op dinsdag 22 augustus naar het Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht gereden met Yara en Lucy. Zij hebben als één van de weinige klinieken in Nederland alle apparatuur staan om ons gehele testprotocol uit te voeren. De testen uitvoeren is één ding, een goede interpretatie is heel andere koek. In Dordrecht zijn alle specialisten zijn aanwezig onder één dak, zij hebben de juiste kennis in huis om ons in de beste informatie te voorzien die maar mogelijk is.
Omdat we recentelijk ons onderzoeksprotocol uitgebreid hebben met een CT en MRI scan was Yara ook nog eens aan de beurt. Zij had alle andere onderzoeken al ondergaan en voor haar stond de CT en MRI scan nog op de planning. Voor deze scans moest Yara volledig stil liggen dus heeft ze een roesje gehad. De MRI duurt ongeveer 30 minuten, op deze scan zijn zachte structuren goed zichtbaar. De neusgangen, het verhemelte maar ook de hersenen. Dit is het hoofddoel van de MRI scan. De afgelopen tijd zijn er naar onze mening te veel geluiden opgedoken van Franse Bulldoggen die Syringomyelie hebben. Te veel om dit te negeren. Syringomyelie wordt veroorzaakt door een te kleine schedel.
Bij elke ademhaling en elke hartslag verandert het volume van de hersenen een beetje: de hersenen worden continu een beetje groter en kleiner. In een normale schedel is hiervoor voldoende ruimte. Als de schedel te klein is, puilt een klein gedeelte van de kleine hersenen door het achterhoofdsgat in het ruggenmerg-kanaal. Dit heen-en-weer-gaande uitpuilende deel van de hersenen creërt een soort vacuüm rond het ruggenmerg, waardoor holtes ontstaan. De holtes zijn gevuld met vocht. Dit is zeer pijnlijk voor de hond.
De MRI beelden worden naar neuroloog Drs. Paul Mandigers gestuurd. Hij zal ze beoordelen en er een score aan geven. Deze zullen in de komende week bekend worden, ik heb ze nog niet mogen ontvangen. Zodra ik ze binnen heb zal ik ze natuurlijk delen.
Het MRI beeld heb ik al wel mogen ontvangen.
Daarna werd Yara naar de CT ruimte gebracht, ook dit is een enorme machine. Deze scan duurt aanzienlijk korter, met een paar minuten is hij klaar met het scannen van haar gehele lichaam. Ongelofelijk, omdat er wel meer als 1500 beelden gemaakt zijn in die korte tijd! Op de CT scan is goed te zien of er afwijkingen zijn in het ademhalingsstelsel. Niet alleen de grootte van de neusgaten kan gezien worden maar ook de hele neusgangen, alles wat daar achter zit. Het keelgebied wordt in beeld gebracht, daarnaast wordt de gehele wervelkolom in beeld gebracht. Hierop is goed te zien of er afwijkingen aanwezig zijn en ook wat voor gevolgen deze hebben op het ruggenmerg en op de tussenwervelschijven.
Hier onder is de full-body CT van Yara te zien met het bijbehorende patiëntverslag. Door de röntgenfoto’s wisten we al dat ze hemivertebrae had in haar borstwervels. Deze zijn duidelijk op de CT zichtbaar. Ook kunnen we zien dat deze afwijkende wervels niet zorgen voor vernauwing van haar ruggenmerg. Er is zichtbaar dat ze een verkalking heeft in de overgang van haar halswervels naar haar borstwervels, ook deze staat met een pijl aangegeven. Ze heeft ook een wat dikker verhemelte, wat gelukkig niet voor problemen zorgt omdat de rest van haar ademhalingsstelsel goed in orde is.
Ook Lucy heeft op dinsdag al wat onderzoeken gehad. De cardioloog heeft bij haar een hartecho uitgevoerd. Haar hart is perfect in orde zonder afwijkingen. Ook is er een officieel Patella Luxatie onderzoek uitgevoerd. Ook hier is ze Vrij verklaard!
Op vrijdag 25 augustus zijn we met Lucy terug gekeerd naar Dordrecht. Dit keer moest ook zij onder narcose. Maar eerst werd ze onderworpen aan een volledig lichamelijk onderzoek. De formulieren hier van moet ik nog ontvangen maar alles was gelukkig helemaal in orde! Daarna kreeg ze een infuusje in haar voorpoot en werden narcosemiddelen toegediend. Als eerst werden er röntgenfoto’s gemaakt.
De röntgenfoto’s zien er ontzettend goed uit! Mooie brede luchtpijp, goed ruime keel, mooie ruimte tussen de wervels. Lucy heeft 1 minimale hemivertebrae in haar borstregio, wervel T10. Haar heupen en ellebogen zien er goed uit, zonder afwijkingen. Van haar ellebogen en heupen zijn officiële beoordelingen gemaakt bij de Raad van Beheer. Haar heupen zijn ook beoordeeld via de PennHip methode.
Deze uitslagen hebben we ook al mogen ontvangen. Lucy haar Pennhip uitslag is links 0,72 en rechts 0,63. Dit betekent dat ze relatief losse heupen heeft. Het rasgemiddelde is 0,62. Hoe dichter bij de 0 hoe strakker de heup in de kom zit. De uitslag van de Raad van Beheer voor Lucy haar heupen is HD A, botafwijking 0, Norberg waarde 27,5, onvoldoende aansluiting. Haar ED uitslag is Vrij. De certificaten zijn hieronder zichtbaar.
Daarna was het Lucy haar beurt om onder de CT en MRI scan te gaan. Ook van haar is er een full-body CT scan gemaakt met meer als 1500 opnames. Zo kan er absoluut niets gemist worden! De CT scan bracht gelukkig geen verrassingen. De hemivertebrae is goed te zien, er er is te zien dat hierdoor de tussenwervelschijf naar de volgende wervel verkalkt is. Verder zijn er geen afwijkingen in de rug gevonden. Ook haar neus en keelgebied was dik in orde!
Op de MRI scan zag alles er ook goed uit, maar hier voor wachten we nog even op de officiële uitslag door Paul Mandigers. Hier onder is het CT beeld met het patiëntverslag te lezen.
Na deze marathon was het tijd voor Lucy om wakker te worden. Gelukkig werd ze vlot wakker en na een tijdje wiebelig te hebben gestaan vond ze ook haar balans weer terug. Toen ze goed wakker was werd er nog één laatste onderzoek uitgevoerd: het ECVO oogonderzoek. Hier voor kijkt de oogspecialist naar verschillende oogaandoeningen. Lucy is vrij van alle oogafwijkingen!
Het is inderdaad een lange post geworden, met veel informatie! We wachten nog op het ingevulde onderzoeksprotocol van Lucy en de MRI uitslagen van beiden meisjes. Wanneer we deze ontvangen hebben zijn alle resultaten compleet!
We zijn ontzettend tevreden en trots op alle uitslagen die we hebben mogen ontvangen. Wanneer de MRI uitslag niets geks laat zien kunnen we er van uit gaan dat Lucy tijdens haar volgende loopsheid gedekt mag gaan worden. De wachtlijst hier voor is en blijft nog gesloten tot alle uitslagen binnen zijn en we de combinatie bekend hebben gemaakt. We hebben een prachtige reu voor Lucy op het oog, hij is bijna net zo uitgebreid getest als Lucy.
Wanneer Lucy zich aan de planning houdt hopen we pups te verwachten rond de jaarwisseling!
Hey, wat super!
Mooie uitslagen lijkt me zo! Heb er nog niet al teveel verstand van maar interessant om alles te lezen, en te zien hoe uitgebreid de testen zijn.
Misschien een domme vraag, maar wil het toch graag weten;
Bij de Pennhip test staat bij de uitslag van Lucy ‘high risk’ kan Lucy hiermee iets ontwikkelen? Of geldt dit voor wanneer ze ouder is?
Hoi Lindsey,
Domme vragen bestaan niet!
PennHip is een methode die de distractie meet. Dat betekent kort gezegd hoe ver de heupen uit de kommen getrokken kunnen worden (Vandaar dat ze ook moeten slapen voor dit onderzoek, anders vinden ze het niet zo leuk 😉 ) PennHip gaat er van uit dat hoe verder de heupen uit de kommen kunnen hoe eerder er kans is op artrose in de heupkommen. Beide manieren werken op een totaal andere wijze, vandaar dat ik ze allebei doe. De reu die we op het oog hebben voor Lucy heeft een Distractie-Index van 0,44 en 0,59, hiermee hopen we de heupen wat strakker te krijgen. Het is geen vast gegeven dat lossere heupen ook artrose zullen ontwikkelen. Haar heupen hebben een A score gekregen van de Raad van Beheer, dit betekent dat het wel hele mooie heupen zijn. Eventuele artrose is iets wat op latere leeftijd zou kunnen komen Door de A heb ik er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen 🙂
Hi Chantal en Krijn,
Als fervente liefhebbers van Franse buldoggen en trotse bezitter van ons bulletje Babs van bijna 10 jaar zijn wij diep onder de indruk hoe jullie met jullie werk/hobby bezig zijn en het beroep fokker bijna tot een kunst verheven hebben. Wat een liefde, deskundigheid en eerlijkheid straalt jullie aanpak uit! En de site biedt zo veel informatie en is een genot om te lezen. Wij hopen dat we Babs nog heel lang bij ons mogen hebben. Ons gezin is zo enorm gelukkig en gek met haar. We zijn ook al een tijdje aan het nadenken over een 2e bull (wel weer een teefje :-). We weten niet hoe lang jullie wachtlijst is en wanneer die weer geopend wordt maar wij wachten met smart om ooit van jullie een lief en gezond bulletje te mogen overnemen. Dat vinden wij het wachten meer dan waard.
Veel geluk met Lucy,
Wim, Karin, Mick, Britt en Babs Schoonheijm
Eindhoven
Wat een geweldig uitgebreid onderzoek en wat een prachtige uitslagen, je kunt met recht trots zijn! Petje af hoor! Hopelijk gaan er meer fokkers op deze manier bezig en kan het mooie ras behouden blijven en verbeteren. Veel succes met de toekomstige nestjes, ik blijf het volgen!
groetjes Sietie
Goedemorgen,
Wat een goed nieuws, mijn vraag is natuurlijk ook mag ik bij jullie op de wachtlijst.
Een poosje geleden heb ik jullie al eens een mail geschreven dat mijn ( onze ) interesse heel groot is gewoonweg omdat het goed voelt en wij ons terdege hebben laten informeren her en der en ook persoonlijke verhalen van mensen met een Franse bulldog hebben vernomen.
We willen dolgraag een tweede hond, we hebben er twee gehad maar ons teefje heeft het niet gered na verschillende operaties, overigens was dat geen Franse Bulldog maar mijn hart is er altijd naar toe gegaan maar doordat ik de vaak negatieve verhalen aan heb gehoord van, slechte ademhaling, hartproblemen, wervelproblemen durfde wij het niet aan.
Tot ik me eens echt ging verdiepen in het hoe en wat en zo bij jullie terecht kwam en dat voelde voor mij als een warm bad. Ons hart gaat uit naar een teefje een vriendinnetje voor onze geholpen reu wat overigens geen Franse Buldogg is. We zien uit naar uw antwoord.
Met vriendelijke groet,
Fam. Spronk