Dat is even geleden! Mocht je dit bericht in je mailbox ontvangen en denken: wat moet ik hier nou mee?? Zeg dan vooral je inschrijving op de nieuwsbrief op, dat kan onderaan het mailtje.

Lange tijd geen nieuws, geen bericht, geen gehoor..

Vanwege verschillende omstandigheden is het lang stil geweest, zo’n 5 jaar! Toch is het al die tijd blijven kriebelen om verder te gaan met fokken. De omstandigheden waren niet goed genoeg en ik wil alleen verder gaan als het op de best mogelijke manier kan. Die mogelijkheid is er nu weer. Ondertussen is Yara een aantal jaar geleden gesteriliseerd, ze is nu 9 jaar. Ze leeft haar beste leven lekker bij ons op de bank.  Ik heb lang getwijfeld, maar toch hebben we de sprong gewaagd en is Lily de afgelopen periode uitgebreid getest! Naast de verschillende DNA onderzoeken die al uitgevoerd waren toen ze nog een pup was zijn we naar het Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht gereden. Zij hebben als één van de weinige klinieken in Nederland alle apparatuur staan om ons gehele testprotocol uit te voeren. De testen uitvoeren is één ding, een goede interpretatie is heel andere koek. In Dordrecht zijn alle specialisten aanwezig onder één dak, zij hebben de juiste kennis in huis om ons in de beste informatie te voorzien die maar mogelijk is.

Het eerste onderzoek op het programma was een hartecho incl Doppler screening. De cardioloog heeft hier geen afwijkingen gevonden.

Na de hartecho was het tijd voor het lichamelijke onderzoek. Hierbij worden verschillende elementen bekeken, onder andere de vacht, aanwijzingen voor allergieën, de ogen, de oren, een patella luxatie onderzoek en de snuitlengte (CFR) wordt beoordeeld, net als de neusgaten en eventueel bijgeluid. Alles was gelukkig dik in orde! Daarna kreeg Lily een roesje en werd er een keelinspectie uitgevoerd. Twee dierenartsen hebben dit beoordeeld. Ik heb ze gevraagd om extra streng te zijn en te vergelijken met een hond met een normale snuitlengte, niet met de gemiddelde kortsnuit. Beiden zagen een minimaal verlengd gehemelte in vergelijk met een normale snuitlengte, ze waren zeer tevreden over dit onderzoek en Lily kreeg grote complimenten.

Direct na de keelinspectie was het tijd voor de röntgenfoto’s. Er werden foto’s gemaakt van schedel, luchtpijp, nek- en rugwervels, heupen en ellebogen. Lily haar luchtpijp is mooi ruim. Ook waren er op de röntgenfoto’s geen afwijkingen in de rugwervels te zien! Lily haar heupen sluiten mooi aan, maar ze mochten iets minder los zijn. Al met al heeft ze een mooie HD B score gekregen. Ook Lily haar ellebogen zijn beoordeeld, ze is vrij van elleboogdysplasie.

Hieronder zijn de röntgenfoto’s te zien.

Ook werden er röntgenfoto’s gemaakt voor een PennHip beoordeling. Deze beoordeling is ook mooi. Lily heeft met 0.44 en 0.54 betere heupen dan het rasgemiddelde van 0.63. Voor uitleg over deze score kun je hier meer lezen.

De volgende stop was de MRI scan.Voor deze scan moest Lily volledig stil liggen. De MRI duurt ongeveer 30 minuten, op deze scan zijn zachte structuren goed zichtbaar. De neusgangen, het verhemelte maar ook de hersenen. Dit is het hoofddoel van de MRI scan. Er zijn naar onze mening te veel geluiden opgedoken van Franse Bulldoggen die Syringomyelie hebben. Te veel om dit te negeren. Syringomyelie wordt veroorzaakt door een te kleine schedel.
Bij elke ademhaling en elke hartslag verandert het volume van de hersenen een beetje: de hersenen worden continu een beetje groter en kleiner. In een normale schedel is hiervoor voldoende ruimte. Als de schedel te klein is, puilt een klein gedeelte van de kleine hersenen door het achterhoofdsgat in het ruggenmerg-kanaal. Dit heen-en-weer-gaande uitpuilende deel van de hersenen creërt een soort vacuüm rond het ruggenmerg, waardoor holtes ontstaan. De holtes zijn gevuld met vocht. Dit is zeer pijnlijk voor de hond.

De MRI machine heeft een aparte kamer nodig

De MRI beelden worden naar neuroloog Drs. Paul Mandigers gestuurd. Hij heeft de beelden beoordeeld en Lily krijgt de best mogelijke score: CM 0a/SM 0a. Ook zijn de gehoorgangen beoordeeld op vernauwingen, deze zijn normaal.

Hieronder is de beoordeling te zien. De beelden van de MRI moet ik nog ontvangen, deze zullen op Lily haar eigen pagina geplaatst worden.

Daarna werd Lily naar de CT ruimte gebracht, ook dit is een enorme machine. Deze scan duurt aanzienlijk korter, met een paar minuten is hij klaar met het scannen van haar gehele lichaam. Ongelofelijk, omdat er wel meer als 1500 beelden gemaakt zijn in die korte tijd! Op de CT scan is goed te zien of er afwijkingen zijn in het ademhalingsstelsel. Niet alleen de grootte van de neusgaten kan gezien worden maar ook de hele neusgangen, alles wat daar achter zit. Het keelgebied wordt in beeld gebracht, daarnaast wordt de gehele wervelkolom in beeld gebracht. Hierop is goed te zien of er afwijkingen aanwezig zijn en ook wat voor gevolgen deze hebben op het ruggenmerg en op de tussenwervelschijven.

Hier onder is een beeld van de full-body CT van Lily te zien, meer beelden zullen volgen en ook deze worden op Lily haar eigen pagina geplaatst. Hieronder wat opmerkingen uit het verslag van de radioloog.

Schedel:
Er is een dik en lang zacht gehemelte, ondanks dit is de nasopharynx voldoende ruim De grote benige structuren van de schedel tekenen zich normaal af.
Er zijn geen afwijkingen aan de aanwezige gebitselementen.
De oesophagus is niet afwijkend.

Wervelkolom:
De wervels zijn niet afwijkend en hebben een normale positie. Er is geen compressie zichtbaar van het ruggenmerg.
Er zijn geen afwijkingen aan de weke delen rond de wervelkolom.

Voorpoten:
Links:

Het linker schoudergewricht toont niet afwijkend.
Linker elleboog: Er is geen incongruentie. Er zijn geen aanwijzingen voor arthrose.

Rechts:
Het rechter schoudergewricht toont niet afwijkend.
Rechter elleboog: Er is geen incongruentie. Er zijn geen aanwijzingen voor arthrose.

Achterpoten:
Beide heupen hebben een normale aansluiting van heupkop in het acetabulum. Er is geen zichtbare arthrose.
Beide kniegewrichten tonen niet afwijkend.

Kortom: een prachtig resultaat!

Het is een lange post geworden, met veel informatie.

We zijn ontzettend trots op Lily dat ze op 5 jarige leeftijd nog zulke prachtige resultaten heeft mogen behalen! Wat een mooie kers op de taart voor ons zelf gefokte meisje!

Dit betekent ook dat de plannen voor een nestje zich aan het vormgeven zijn. Op een later moment zullen we de geplande combinatie bekendmaken. Hopelijk na lange tijd weer Hawbucks pups in de lente van 2024!

De wachtlijst voor dit geplande nestje is nog niet geopend. We nemen hier nog geen aanmeldingen voor aan.

Mocht je nu geen zin hebben om te wachten, bij bevriend fokster Esther van moderne Franse Bulldog kennel Perfectionum Tendre zijn nog pups beschikbaar! Zie voor meer foto’s en informatie ook de Facebookpagina.

3 antwoorden
  1. Deterious hill
    Deterious hill zegt:

    My name is Deterious Hill and I have been looking for french bulldog breeders that breed to make them better and have dogs with the longest nose and the best health and I want to breed them to make them better and I’ve done the research about you and I want to purchase a puppy but I live in the U.S hopefully we can work something out

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kwam was het voor mij vrij snel duidelijk: hij moet het gaan worden voor Lily! Al eerder heb ik hier gedeeld dat Lily uitgebreid onderzocht is met prachtige […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *