Vaccinatie en Ontworming
Vaccinatie
De laatste tijd is er erg veel discussie rondom vaccinaties. Buiten kijf staat natuurlijk dat de hond goed beschermd moet zijn.
Wij vaccineren op maat. Maar wat betekent dat nu precies?
Dat houdt in dat wij niet het reguliere entingsschema volgen. Vaccinaties worden aangepast aan de leeftijd, leefomstandigheden en aanwezige antistoffen van de hond.
Ons uitgangspunt is om zo min mogelijk te vaccineren, want in vaccinaties zitten ook schadelijke stoffen. Het is bewezen dat de meeste vaccinaties veel langer werken dan de door de fabrikant aangegeven 3 jaar.
Door middel van ’titeren’ kunnen we bepalen hoeveel antistoffen de hond nog heeft. Er word een druppeltje bloed afgenomen en daaruit kan er gemeten worden hoeveel antistoffen er nog in het bloed meetbaar zijn. Dit heet de Vaccicheck.
De Vaccicheck geeft erg snel een uitslag, al binnen een half uur. Er worden antistoffen gemeten tegen Parvo, Hondenziekte en Leverziekte. De hoeveelheid antistoffen in het bloed geeft een indicatie hoe lang de hond nog beschermd is. Als de titer voldoende hoog is, is vaccinatie dat jaar (of volgende jaren) niet nodig.
Let op! De Vaccicheck geeft geen indicatie van antistoffen voor de Ziekte van Weil (Leptospirose) en Kennelhoest.
Niet vaccineren vinden wij geen optie, maar door er verstandig mee om te gaan blijven onze honden wel optimaal beschermd. Parvo komt bijvoorbeeld nog steeds voor in Nederland.
Ondanks dat er titeruitslagen gegeven worden voor meerdere jaren, is het altijd verstandig om voor een jaarlijkse controle bij de dierenarts langs te gaan! Een titerbepaling zegt niets over de rest van de gezondheid van de hond!
Pups vaccineren we op 7/8 weken – 11 weken – 14 weken.
In overleg met de nieuwe puppyeigenaren kunnen wij ook titerbepalingen laten doen op uw pup.
In het filmpje hieronder legt dierenarts Tannetje Koning uit hoe titeren in zijn werking gaat, en hoe het werkt met antistoffen in een hondenlichaam.
Ontworming
Om direct met de deur in huis te vallen: preventief ontwormen bestaat niet. Wanneer je je hond ontwormt zonder dat hij wormen heeft, wordt er geen worm gedood en is je hond niet beschermt om niet volgende week een wormbesmetting op te lopen. Het advies om je hond vier maal per jaar met giftige middelen te behandelen, zonder te weten of hij daadwerkelijk wormen heeft, is niet iets wat bij ons past.
Ontwormingsmiddelen zijn chemisch, doden wormen en hebben wel degelijk een negatief effect op de gezondheid van de hond. Honden met een gezonde darmflora lopen overigens minder risico op een wormbesmetting dan honden met een slechte darmflora. Wat versterkt de darmflora? Rauwe verse voeding. Wat maakt een darmflora minder of zelfs slecht functionerend? Gebruik van antibiotica, stress, verkeerde voeding en ontwormingsmiddelen. Onjuist gebruik van ontwormingsmiddel vergroot ook de kans op wormresistentie.
Wij ontwormen alleen na mestonderzoek, dat doen we bij laboratorium ‘Het Woud’. Maar hoe werkt dat dan precies?
Van tijd tot tijd voeren wij een mestonderzoek uit op onze honden. Daarvoor gebruiken we de wormcheckkit. Op de website van Het Woud kun je die heel gemakkelijk aanvragen. Je krijgt de kit binnen een aantal dagen thuisgestuurd. Er word ontlasting van de hond verzameld. De ontlasting wordt, samen met de kit, teruggestuurd naar Het Woud. Binnen 2 werkdagen heb je meestal de uitslag al binnen via e-mail. Tyke is nu 4 jaar, en heeft sinds hij bij ons woont nog nooit wormen gehad. Hij is dus nog nooit onnodig ontwormd!
Ook onze pups worden niet klakkeloos ontwormd. Onze pups zullen op dezelfde manier ontwormd worden als onze volwassen honden. Alleen als er worm(eieren) in de ontlasting zitten zullen wij ontwormen. U krijgt van ons ook een schema mee wanneer uw pup weer een mestonderzoek nodig heeft.