Onze Visie

We Breed for Health. Not Show. Deze zin staat niet voor niets als eerst op onze homepage. Onze visie kan bijna samengevat worden in deze enkele zin.

We merken dat de grenzen vervagen in wat er als ‘normaal’ wordt beschouwd. Het is niet normaal wanneer een hond door zijn lichaamsbouw niet kan doen wat hij graag wil. Het is niet normaal dat een hond met 20 graden rustig gehouden moet worden. Het is niet ‘schattig’ als een hond niet kan ademen zonder daarbij geluid te moeten maken. Het is niet normaal dat een hond niet bij zijn eigen geslachtsdeel kan om schoon te maken. Het is niet normaal dat 80% van de Franse Bulldoggen geboren wordt door middel van een (geplande) keizersnede.
Een Franse Bulldog is in de allereerste plaats een hond. Een hond moet vrij kunnen bewegen en zijn lichaam hoort hem niet in de weg te zitten. Een hond is pas op zijn mooist wanneer hij niet belemmerd wordt door lichamelijke beperkingen.

Hawbucks is het resultaat van nadenken, tijd investeren, twijfel, idealisme, frustraties en hoop.

IMG_0440

Heerlijk rennen zonder ademnood!

Wij willen graag een mentaliteitsverandering onder Franse Bulldog fokkers, keurmeesters en eigenaren. Gezondheid is het allerbelangrijkste wat een hond nodig heeft. Helaas is dat op dit moment niet altijd de eerste prioriteit bij de Franse Bulldog.
Als we voor de keuze komen te staan fokken we liever een bulletje dat er misschien wat rasontypischer uit ziet, maar wel van binnen en buiten gezond is, dan een ontzettend rastypische bull welke in elkaar stort van ellende. Dit lijkt helaas niet vanzelfsprekend bij veel fokkers. Wij geloven ook niet dat de huidige standaard een betere gezondheid aanmoedigd.

Wij streven naar een Franse Bulldog die wat atletischer gebouwd is. Een Franse Bulldog zoals deze in het beginstadium van het ontstaan van het ras bedoeld was. Een hond die gerust aan aantal uur kan rennen en vliegen. Een bulletje dat geen geluid maakt met ademen, onder welke omstandigheid dan ook. Wij willen graag een Franse Bulldog fokken die niet zo enorm breed is, die normale lichaamsverhoudingen heeft. Een bulletje dat gewoon met een groep andere honden mee kan rennen zonder beperkt te worden. Een bulletje met een minder log lijf, een iets langere nek, een kwispelend staartje en een iets langer snuitje met gezonde luchtwegen. Het is niet alleen gezonder, het ziet er ook nog eens prachtig uit!

Wij hopen op een mentaliteitsverandering onder Franse Bulldog fokkers, keurmeesters en eigenaren. Bovenstaande dingen moeten vanzelfsprekend zijn. Helaas is dat op dit moment niet het geval.
Door samenwerking kunnen we het tij (nog) keren. Openheid en informatieverstrekking is hierin ontzettend belangrijk. We werken graag samen met andere fokkers, kenners, mensen met verstand van genetica en vererving, eigenaren en eigenlijk iedereen die een positieve bijdrage kan leveren. Op de pagina Documenten en Links is bijvoorbeeld het onderzoeksprotocol te vinden. Dit protocol is een resultaat van onze eigen inzet, kennis en informatie, en dit delen we graag met andere geïnteresseerden.

We pretenderen niet dat we alleen gezonde honden fokken, we kunnen alleen garanderen dat we er alles aan zullen doen om dat na te streven. We kunnen hier wel heel hard roepen dat we aan rasverbetering doen, maar daarvoor fokken wij op veel te kleine schaal. Gezondheid staat bij ons op de eerste plaats, en dit laten we ook sterk zien door alle gezondheidsonderzoeken die wij uitvoeren, alle symposia en lezingen die we bezoeken. We zijn constant bezig met informatie vergaren en kennis uitbreiden.

Als er vragen zijn, stuur ons gerust een berichtje. Via de website of via onze Facebook of andere kanalen. Wij vinden het geweldig om over ons ras te praten en we zullen altijd antwoord geven!

Omdat wij openheid zo belangrijk vinden, staan alle uitslagen van gezondheidsonderzoeken op de site. Gewoon, openbaar voor iedereen in te zien. Voel je vrij om er vragen over te stellen, of uitleg over te vragen, ik leg graag uit wat de betekenis is van een uitslag. Onze honden hebben plus- en minpunten, net als elke hond. Daar maken wij geen geheim van.

Mensen zijn de enige levende wezens die verbeeldingskracht hebben. Laten we deze gebruiken en van daaruit de kracht halen om dingen anders te doen. Als het beter kán, dan móet het beter!